5 tips waarmee je de levensduur van je fiets batterij kunt verlengen

Heb je lang gespaard en net een elektrische fiets op Marktplaats gekocht? Je bent natuurlijk dolblij maar beseft ook dat de accu één van de duurste onderdelen is. Je wilt daar dan ook zo lang mogelijk mee doen. Als jij een tweedehands damesfiets hebt gekocht die elektrisch is, is regelmatig onderhoud belangrijk. We hebben daarom 5 tips voor je zodat de levensduur van je accu wordt verlengd! 

Bewaar de accu op kamertemperatuur

Wanneer je ervoor kiest om de batterij uit de fiets te halen is het belangrijk om deze op te bergen in een ruimte waar het ongeveer 20 graden is. Dit wordt ook wel kamertemperatuur genoemd. De batterijen kunnen niet goed tegen temperatuurverschillen en kunnen invloed hebben op de capaciteit van de accu. 

Zorg dat de accu in de winter niet leeg is

Als jij in de winter de fiets gaat opbergen, is het van groot belang om de accu niet helemaal leeg te laten lopen. Dit kan de capaciteit aantasten en dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg dat de batterij nog voor minimaal 50% vol is en laadt hem regelmatig op zodat de accu niet volledig leeg raakt. 

Niet altijd gebruik maken van de hoogste versnelling

Op het moment dat je een fiets hebt met elektrische ondersteuning ben je geneigd om vaak gebruik te maken van de hoogste versnelling. De batterij moet echter daarvoor harder werken, wat ervoor kan zorgen dat de batterij minder lang meegaat. Maak daarom niet continu gebruik van de hoogste versnelling, maar zet hem eens wat lager. 

Fietsbanden regelmatig oppompen

Als je banden zacht zijn betekent dat je batterij harder moet gaan werken. Dat gaat op den duur invloed hebben op de capaciteit. Zorg er daarom voor dat je wekelijks je bandenspanning controleert en pomp ze op indien nodig. 

Een volledig lege batterij

Een tip die je regelmatig voorbij ziet komen is om de accu regelmatig volledig leeg te laten lopen. Dat is goed voor de batterij omdat het dan niet gewend raakt aan de korte oplaadtijden. Je doet dit het beste wanneer je van plan bent om even niet te fietsen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.