Verslavingen komen in verschillende vormen en gradaties voor. Wanneer bepaald gedrag van een keuze verandert in een noodzaak, is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Mensen met een verslaving zijn afhankelijk van bepaalde middelen of gedragingen, zoals drugs, alcohol, gokken of seks. Voor ernstige verslavingen die het normale functioneren belemmeren, biedt een klinische behandeling de beste aanpak. Dit geldt ook voor mensen die thuis geconfronteerd worden met factoren die hun verslaving verergeren, of die thuis niet de benodigde steun krijgen om effectief te herstellen.
Een klinische behandeling is de eerste stap naar herstel. Het is een intensief maar effectief behandeltraject, gevolgd door passende ambulante zorg en intensieve nazorg, om langdurig succes te garanderen. Recovery MHC biedt zo’n gecertificeerd traject aan, met ervaringsdeskundigen die klaarstaan om mensen te ondersteunen in hun strijd tegen verslaving.
Hoe ziet een klinisch afkicktraject eruit?
Bij de keuze voor een klinisch afkicktraject kies je voor een programma dat 24/7 psychologische en emotionele ondersteuning biedt in een veilige en comfortabele omgeving. Deze locaties zijn vrij van afleidingen en triggers die een verslaving kunnen aanwakkeren. Het intensieve programma omvat zowel individuele therapie als groepstherapie, met begeleiding door een multidisciplinair team van specialisten. De behandeling volgt het beproefde 12-stappenprogramma, dat ook wel bekend is als het Minnesota model. Dit programma biedt een stapsgewijze weg naar herstel en benadrukt het belang van gemeenschappelijke steun, waarbij lotgenoten elkaar helpen en ervaringen delen.
Wat houdt het Minnesota model in?
Het Minnesota model is gebaseerd op het 12-stappenprogramma, oorspronkelijk ontwikkeld door de Anonieme Alcoholisten in Amerika en inmiddels wijdverbreid en geaccepteerd in Nederland. Dit model bekijkt verslaving vanuit biologisch, psychologisch, spiritueel en sociaal perspectief en combineert verschillende therapieën. Denk hierbij aan bijvoorbeeld psychotherapie, gezinstherapie, individuele begeleiding, cognitieve gedragstherapie en acceptance and commitment therapie (ACT). De behandeling wordt op maat afgestemd door professionele hulpverleners.
Nazorg: een onmisbaar onderdeel van therapie
Het klinische behandeltraject is slechts het begin. Nazorg is cruciaal voor langdurig herstel. Bij Recovery MHC bestaat nazorg uit individuele gesprekken en groepssessies, gericht op het leven na het herstel en het omgaan met triggers, om terugval te voorkomen.
Voel je dat je ernstig verslaafd bent of ken je iemand die hiermee worstelt? Het is bijna onmogelijk om zelfstandig van een verslaving af te komen. Neem contact op met de medische professionals van Recovery MHC voor een intakegesprek. Zij bekijken graag hoe ze kunnen helpen en welke stappen nodig zijn om de verslaving te overwinnen. De kliniek biedt onder andere een klinisch traject in Zuid-Afrika aan. Je kan altijd even contact opnemen om te vragen wat van deze afkickkliniek in Zuid-Afrika de kosten zijn.